T

TAGLINE

TAGLAJN

Jedna rečenica o filmu ili TV seriji koja ima za cilj da privuče publiku.

TAIL SLATE

KLAPA NA KRAJU

Situacija kada se klapa koristi na kraju, a ne na početku scene kako je uobičajeno.

TALENT

TALENTI

Glumci, od milja.

TEASER & TRAILER

TIZER I TREJLER

I tizer i trejler su sredstva za promociju filmskog ili TV sadržaja koji sadrže miks kadrova i dijaloga, ali su različiti. Tizer nema priču nego montažom nepovezanih, a atraktivnih delova treba da zagolica maštu i izazove radoznalost gledaoca. Trejler daje informaciju o konceptu, zapletu, likovima. Tizer je kraći, trejler je duži.

TEASER, drugo značenje


U prezentaciji scenarija, strana, dve da upoznaju čitaoca sa svetom u kome se delo dešava (introduce the reader into the world of your work).

TECHNO THRILLER

TEHNOTRILER

Podžanr trilera koji kombinuje elemente naučne fantastike i trilera. Vrhunska i moderna tehnologija je ili nešto protiv čega se protagonista bori, ili mu ona pomaže da savlada protivnika.

TENT POLE

HIT

Naslovi od kojih se očekuje da budu hitovi širom sveta (ili to već jesu) i da prihodom koji ostvare mogu da finansiraju druge filmove sa manjim budžetima i budu podrška matičnim produkcijskim kućama.

THE ULTIMATE BOON

KONAČNO BLAGOSTANJE

Plemenit cilj kome teži protagonista filma ili TV serije (pobeda nad opakim zlom, savladavanje svog straha itd.), ostvarenje cilja je vrhunac priče. Često prisutni specijalni efekti, veliki orkestri i slična sredstva koja treba da izazovu strahopoštovanje kod publike.

THEATRICAL RIGHTS

BIOSKOPSKA PRAVA

Prava za prikazivanje u bioskopskom prostoru uz plaćanje ulaznice.

THREE ACT STRUCTURE

U TRI ČINA

Uobičajena struktura filma. U prvom činu se gledalac upoznaje sa likovima, njihovim odnosima, svetom u kome likovi žive, kao i sa incidentom (katalizatorom) koji će likove dovesti u konfliktnu situaciju. Drugi čin se bavi pokušajima likova da konfliktnu situaciju razreše i problemima sa kojima se sreću. Treći čin sadrži kulminaciju gde je tenzija dovedena do maksimuma, a zatim sledi rešenje. Ova se struktura primenjuje i na TV serije u kojima je svaka epizoda samostalna priča.

TIGHT ON

DETALJ

Komanda kojom reditelj traži ekstremno krupan plan onoga što se snima.

TIME TRAVEL COMEDY

KOMEDIJA O PUTOVANJU KROZ VREME

Podžanr komedije.

TRACKING SHOT

KAMERA PRATI

Kadar u kome pokretna kamera prati glumca ili predmet u pokretu.

TRUCK

HORIZONTALNI FAR

Kamera se kreće po dubini kadra.

TVOD (Transactional VOD)


TVOD

Videti odrednicu VOD (VIDEO ON DEMAND).