R

RACK FOCUS

PREOŠTRAVANJE

Promena oštrine unutar kadra, prvo je u fokusu jedan, a onda drugi glumac ili objekat.

RATCHETS

NAVLAKUŠE

Serije koje mogu da obezbede dovoljan broj gledalaca, tako što privuku pažnju pretplatnika ponudom dela sadržaja besplatno, a za ostatak moraju da plate.

RAW

GOTOVO SIROVO

Minimalno procesuirani podaci video senzora (video kamere, digitalnog fotoaparata, filmskog skenera). Ne postoji opšteprihvaćen standard, već svaki proizvođač ima svoju specifikaciju.

REACTION SHOT

REAKCIJA

Kadar u kome učesnik u dijalogu ili svedok akcije neverbalno emotivno reaguje na to što čuje ili vidi.

RED HERRING

BUVA

Element priče koji autori podmeću kako bi obmanuli gledaoca i naveli ga na pogrešan put u očekivanju daljeg toka priče.

RELIGIOUS THRILLER

VERSKI TRILER

Podžanr trilera koji koristi elemente istorije, mitova i religije. U toku filma, dolazi do otkrivanja nekog drevnog artefakta, istorijske, dobro čuvane tajne ili svetog predmeta koji je potreban da bi pretnja ili katastrofa bila otklonjena.

RERUN

REPRIZA

Ponovno emitovanje sadržaja na televiziji. Takozvane brze reprize podrazumevaju ponovno emitovanje unutar kratkog vremenskog perioda (obično od 24 do 168 sati).

REVERSION

OSLOBAĐANJE PRAVA

Postupak kojim producentska kuća obaveštava pisca da neće koristiti ideju/koncept/scenario za koju je bio sklopljen opcioni ugovor. Pisac zadržava naknadu koja mu je isplaćena za opcioni ugovor i ima prava da slobodno raspolaže tom idejom/konceptom/scenarijem i ponudi ga drugom producentu.

ROTOSCOPING

ROTOSKOPIRANJE

Stvaranje animiranih likova praćenjem akcije uživo sa glumcima, kadar po kadar.

RUN

EMITOVANJE

Ugovori kojima se ustupaju prava na emitovanje definiše broj emitovanja ili neograničen broj emitovanja unutar licencnog perioda.

RUNNER

POTRČKO

Asistent koji u ekipi obavlja najrudimentarnije zadatke kao što su javljanje na telefon, fotokopiranje i štampanje, prenošenje poruka itd.