P

PA

ASISTENT PRODUKCIJE


PACE

TEMPO PRODUKCIJE

Brzina odvijanje dramske radnje.

PAGGANINIS, PAGZI

PAGANINI

Kutije raznih veličina na koje glumac/glumica stanu da bi bili viši.

PARENTHETICAL

U ZAGRADI

Vrsta didaskalije u scenariju koja govori na koji način glumac treba da izgovori repliku, stavlja se u zagradu ispred replike. Na primer (ljutito), (vedro), (mirno) itd.

PARTICIPATION IN PROFITS

TANTIJEMA

Pravo na udeo u (najčešće neto) dobiti, izražen u procentima.

PEDESTAL SHOT

VERTIKALNI FAR


PICK-UPS

PITINO DETE

Dodatni materijal ili snimak prikupljen posle prvobitnog snimanja scene.

PIPELINE

U TOKU

Termin za projekat koji je u fazi razvoja i planiran je za snimanje. Srodni termini su in process, in the queue, ili in the works.

PITCH

PIČ

Prezentacija na kojoj onaj ko prodaje (ideju, koncept, scenario) treba da ubedi investitora (producenta, koproducenta, kupca u pretprodaji itd.) da finansira realizaciju projekta. U poslednje vreme ove prezentacije za nezavisne produkcije postaju sve zahtevnije u smislu da se od njih traži sav materijal (video, trejler, montiran insert itd.). Najviše pičinga dešava se na festivalima i marketima (pijaci programa).

POINTS OR HOT POINTS

OŠTRE IVICE

Upozorenje koje se izgovara da bi se prisutni na setu upozorili kako neko nosi opremu koja ima oštre ivice ili na drugi način može nekog da povredi.

POST FIXES

POPRAVKE U POSTPRODUKCIJI

Popravke sirovog materijala koji je pogrešno sniman (loše kadriranje, nepoželjni elementi ili greške u slici i tonu i slično) u postprodukciji.

POV SHOT

SUBJEKTIVNI KADAR

Kadar iz perspektive nekog od likova koji treba da stvori utisak da scenu vidimo njegovim očima.

PRE-SALE

PRETPRODAJA

Prodaja prava na emitovanje (i ostale vidove eksploatacije) sadržaja koji još nije završen. Cene su u pretprodaji znatno više nego u redovnoj prodaji, ali se podrazumeva da unapred može da se proda samo nastavak vrlo uspešnog filma ili serije; nov projekat samo ukoliko iza njega stoji vrlo uspešna ekipa i obećavajući scenario.

PRE-SOLD FRANCHISE

SIGURICA

Naslovi koje je publika zavolela i za koje se zna da će dobro zaraditi u ponovljenoj eksploataciji (nastavci, prenastavci, rimejkovi, adaptacije) ili kao franšiza u drugom mediju (strip, video igra, itd.).

PREQUEL

PRENASTAVAK

Termin koji se koristi za TV serije, filmove i video igre gde je radnja smeštena u vreme pre radnje drugog originalnog dela. Prenastavci ne moraju imati isti ili sličan zaplet ili likove kao original, ali obično s njima dele isti fiktivni univerzum u najvećem broju slučajeva daju pozadinu zbivanja u originalu ili otkrivaju nešto važno što je uticalo na formiranje likova.

PRIME TIME

UDARNI TERMIN

Termin u kome emiter ima najviše gledalaca i u kome se emituje najatraktivniji sadržaj. Udarni termin može da varira od emitera do emitera ili od zemlje do zemlje.

PRINT – TO


Termin koji reditelj koristi kako bi tačno odredio najbolji tejk u sekvenci.

PRODUCERS GUILD OF AMERICA (PGA)

UDRUŽENJE PRODUCENATA AMERIKE

Akronim P.G.A" u potpisu iza imena producenta je svojevrsna garancija kvaliteta rada producenta.

PRODUCTION BIBLE

PRODUKCIJSKA BIBLIJA

Kompleksni dokument nastao iz potrebe da se identičan (ili gotovo identičan) sadržaj proizvede nezavisno od ekipe koja je proizvela original. Produkcijska biblija svakog formata čuva se kao vrhunska tajna, varira od kompanije do kompanije, ali svaka pruža maksimalnu količinu podataka i uputstava za proizvodnju u igranom programu, na primer, osim scenarija i knjige snimanja, biblija sadrži kompletna uputstva kako napraviti scenu, kostim, masku i šminku, svetlo, grafiku, itd. pa čak i uputstva kako sadržaj treba promovisati.

PRODUCTION COORDINATOR (POC)

KOORDINATOR PRODUKCIJE

Zvanično se zove koordinator produkcijske kancelarije, skraćeno KPK.

PROP GAG

GEG SA REKVIZITOM

Geg u kome se komični efekat postiže uz pomoć predmeta, najčešće njegovim korišćenjem na nekonvencionalan način.

PROXY VIDEO

ZAMENSKI VIDEO

Duplikat video fajla, transkodovan u fajl manje veličine i manjeg bit rate od originala. Tipično proxy ima manju rezoluciju i efikasniju video kompresiju. Neke kamere pored, fajla velike rezolucije, istovremeno kreiraju i proxy kopiju.

PROXY VIDEO EDITING

MONTAŽA ZAMENSKOG VIDEA

Off-line montaža sa manjim, proxy fajlom, je brža nego sa originalnim video fajlom npr. nekomprimovani 4K video. Proxy Video, međutim nije pogodan za color correction i color grading.

PSC (PORTABLE SINGLE CREW)

EKIPICA

Produkcijski tim koji se sastoji samo od snimatelja i tonca, koristi se uglavnom u produkciji vesti i nekih dokumentarnih žanrova.

PSYCHOLOGICAL HORROR

PSIHOROR

Podžanr horor filmova koji kombinuje elemente psihologije, psihijatrije i horora. Bazira se na strahovima, krivici, verovanjima, religiji, emotivnoj nestabilnosti, natprirodnim silama i snažnoj, zastrašujućoj muzici.

PUBCASTER

JAVIS

Slivenica za javni servis.

PULLING FOCUS

ŠARF

Pomeranje fokusa kako bi pokretni glumac ili objekat u kadru sve vreme imao oštrinu.

PVOD (Premium VOD)

PVOD

Videti odrednicu VOD (VIDEO ON DEMAND).