I

IMMERSIVE AUDIO

URANJAJUĆI ZVUK

Trodimenzionalna zvučna slika koja potpuno okružuje slušaoca. Channel-Based Immersive (CBI) je pogodniji za kreiranje zvuka u realnom vremnu uživo" dok je Object-Based Immersive (OBI) pogodniji za post-produkciju i audio sadržaju u obliku fajla. Immersive audio je deo UHDTV.

IN-CAMERA EDITING

MONTAŽNO SNIMANJE

Snimanje u kome se kadrovi precizno snimaju redosledom i u dužini onako kako treba da izgleda finalna verzija filma. Montažno snimanje nastalo je kada se radilo sa filmskom trakom i kada je sadržaj trebalo prikazati ili emitovati što pre, pa se na taj način štedelo vreme koje bi se potrošilo u montaži. Danas je manje-više stvar bravure.

IN HOUSE PRODUCTION

VLASTITA PRODUKCIJA

Proizvodnja sadržaja gde je emiter istovremeno i producent sadržaja, a proizvodi ga koristeći vlastite resurse.

IN THE CAN

KUPLJENO

Fraza koja znači da je reditelj zadovoljan snimljenim kadrom. Poreklo fraze treba tražiti u vremenu kada su se rolne filma pakovala u limene kutije.

INCLEMENT WEATHER

PROHUJALO SA VIHOROM

Gubitak zbog otkazivanja i pomeranja snimanja zbog loših vremenskih prilika u eksterijeru.

INDIE

INDI

Oznaka za nezavisne produkcije, istovremeno za niskobudžetni sadržaj koji proizvode.

INK A DEAL

STAVITI POTPIS

Potpisati ugovor, sporazum ili bilo koju vrstu pravno obavezujućeg dokumenta.

INTERMEDIATE CODEC, MEZZANINE CODEC

MEĐUKODEK

Kodek prilagođen za montažu. Visokog kvaliteta, nešto nižeg od onog u kameri ali zato efikasniji i brži. Sa druge strane, kvalitetniji od kodeka za distribuciju sadržaja ali manje efikasan, odnosno brz.

INTERNATIONAL OUTPERFORMERS

NASLOV ZA NAPOLJE

Termin koji je važan za američku AV industriju i označava sadržaj koji je proizveden u SAD gde ne postiže naročit uspeh, ali radi" u inostranstvu.

INTIMACY COORDINATOR

KOORDINATOR PRISNOSTI

Član ekipe koji vodi računa o dobrobiti glumaca koji glume u intimnim scenama.

IPTV (INTERNET PROTOCOL TELEVISION)

TV PREKO INTERNET PROTOKOLA

Distribucija televizijskog sadržaja preko Internet Protokola (IP). Alternativna tehnologija kablovskoj distribuciji TV sadržaja. IPTV je tipična za telekomunikacione operatore koji tradicionalno pružju uslugu fiksne telefonije preko postojeće žičane infrastructure. Korisnicima pružaju isti paket usluga kao i kablovski operatori: televizija, širokopojasni internet, fiksna telefonija.

ITU-R BT 2020

ITU STANDARD ZA UHDTV

Često samo BT 2020 ili samo 2020, standard za UHDTV, koji definiše rezoluciju, broj sličica, pod-uzorkovanje boja, prostor boja, broj bita po uzorku i audio sistem za 4K (UHDTV-1) i 8K (UHDTV-2).

JUICER

PUNJAČ

Električar u filmskom žargonu.