E

ECO-THRILLER

EKOTRILER

Podžanr trilera gde protagonista mora da zaštiti okolinu i da spreči neku katastrofu, elementarnu nepogodu ili stane na put pretnji koju su stvorili čovek ili priroda. Šteta može biti lokalna ali je dramatičnije kada se radi o pretnji nacionalnih ili svetskih razmera.

EDITOR’S CUT

MONTAŽERSKA DUŽINA

Verzija sadržaja čija dužina nije podređena dužini televizijskog slota ili bilo kog drugog ograničavajućeg faktora (propozicije festivala) nego sadržaj traje onoliko koliko montažer oseća da treba da traje.

EDUTAINMENT

OBRAZABAVA

Žanr koji kombinuje obrazovanje i zabavu, zabavnim sadržajem privlači publiku da bi je obrazovala. Žanr koji ima tendenciju da zabavlja gledaoca dok ga informiše je infotainment.

ELEVATED HORROR

UZVIŠENI HOROR

Podžanr horor filmova u kome se na gledaoca deluje psihološki i emocionalno, a ne potocima krvi, zastrašujućim maskama, scenama nasilja ili naglim audio i video skokovima.

ELEVATOR PITCH

"LIFT" PIČ

Izuzetno kratka prezentacija ideje ili koncepta koja traje od trideset sekundi do dva minuta (onoliko koliko traje vožnja liftom).

ENCODER

KODER

Uređaj ili računarski program koji koduje digitalni audio i video u formu pogodnu za distribuciju, čuvanje u obliku fajla ili kasniju obradu.

END BOARD

S KRAJA

Scena koja se ne snima od početka do kraja nego obrnuto, od kraja prema početku. Za ove scene, filmska klapa se drži okrenuta naopačke.

EPG (ELECTRONIC PROGRAM GUIDE)

ELEKTRONSKI PROGRAMSKI VODIČ

Poznat kao i Electronic Programming Guide odnosno Electronic Programme Guide. Meni na TV ekranu sa ponudom televizijskih programa, koji uz pomoć daljinskog upravljača omogućuje izbor željenog sadržaja i pregled dodatnih informacija o izabranom sadržaju. Pored trenutne može biti i vodič kroz ponudu za narednu sedmicu odnosno za već emitovani sadržaj koji se može pogledati na odloženo". Obično je organizovan kao Interactive Programming Guide (IPG) koji se periodično ažurira.

EPISODIC FEE

CENA ZA EPIZODU

Iznos koji producentska kuća plaća piscu za scenario jedne epizode serije. Standardno iznosi od 2% do 5%, što ne znači da se ne može pregovarati. Pregovarati se može i o dodatnom procentu od prihoda koje ta epizoda ostvari za šta je termin PARTICIPATION IN PROFITS.

EPK

ELEKTRONSKI PRESS PAKET

Promotivni materijal u elektronskom obliku.

EST RIGHTS

PRAVA ELEKTRONSKOG PREUZIMANJA

Vrsta prava koja se odnosi na plaćanje jednokratne naknade za preuzimanje medijske datoteke i skladištenje na svom hard disku.

ESTABLISHING SHOT

KADAR MESTA RADNJE

Kadar (pokretan, može biti iz vazduha, vrlo široki total) koji pokazuje mesto na kome će se odigrati sledeća scena, pomaže gledaocu da se orijentiše.

EXTRA

STATISTA

Glumac koji se pojavljuje bez teksta, najčešće kao prolaznik ili deo grupe.